Wodka

Wodka, wat in het Russisch "watertje" betekent, is wereldwijd één van de meest gedronken alcoholische dranken met een wereldwijde consumptie van 4,5 miljard liter per jaar. Het kleurloze destillaat kan uit verschillende grondstoffen worden vervaardigd: aardappelen, graan of melasse. Op het etiket staat altijd vermeld welke grondstof voor de betreffende wodka is gebruikt. De meeste wodka's bevatten ongeveer 40% alcohol, maar dit kan verschillen van 35% tot liefst 70%. Wodka komt oorspronkelijk uit Polen en West-Rusland waar het is afgeleid van het oorspronkelijke vodka. Vodka in Rusland wordt met een W uitgesproken waardoor de internationale schrijfwijze van vodka overging tot wodka. Tegenwoordig wordt wodka vanwege zijn neutrale smaak ook vaak gebruikt voor cocktails en mixdrankjes. Daarentegen wordt wodka ook vaak koud, puur met ijs gedronken. Wodka bestellen bij Deslijter.nl is verstandig. Regelmatig hebben we een mooie wodka aanbieding waarbij een forse korting krijgt. Wodka kopen online voorziet u tevens in al het gemak om thuis te bestellen, zonder dat u naar de lokale slijter hoeft.

Wodka merken

Wodka is vandaag de dag niet alleen een populaire drank in Oost-Europa en Rusland, maar is wereldwijd verspreid. Daardoor zijn de verschillende wodkamerken ook sterk toegenomen. De bekendste wodkamerken zijn Asbolut Vodka uit Zweden, Eristoff uit Georgië, Smirnoff uit de Verenigde Staten (voorheen Rusland), Stolichnaya uit Rusland en Wyborowa uit Polen. Nederlands bekendste merken zijn Esbjaerg, Hooghoudt Wodka en Ketel one Wodka.

Wodka smaken

Wodka zelf heeft een enigszins neutrale smaak, maar kan door het hoge alcoholpercentage hard proeven. Door de jaren heen heeft er dan ook een opkomst van wodka smaken plaatsgevonden. Rode wodka's zijn bijvoorbeeld erg populair. Eristoff Red en Puschkin Red zijn hier bekende voorbeelden van. De laatste jaren zijn er ook veel andere smaken bijgekomen van perzik en banaan tot chocolade, tomaat en marshmallow.

Niet alleen verschillende toegevoegde wodkasmaken maar ook exclusieve kwalitatief uitmuntende wodka's zijn aan een opmars bezig. Deze zijn geclassificeerd op basis van uitzonderlijke destillatie van verschillende keren (5 tot 7) en worden gekenmerkt door "diamant", "goud" en "cristal".

Meer over drank

Hier vind u meer dranken en uitgebreide toelichting op termijn.