Witte wijn

Hou je van witte wijn? Waarschijnlijk wel, anders had je deze pagina niet bezocht. Witte wijnen zijn er in allerlei smaken én kleuren. Sommige witte wijn is bijna groen, andere weer bijna appelsapachtig van kleur. Er bestaat een officieel woordpakket om de precieze kleur van een witte wijn te omschrijven. Van licht naar donker: bleekgeel, geel met groene reflecties, bleekgoud, groengoud, citroen en strogoud. Je had vast nog nooit eerder in zulke termen over wijn nagedacht. Nog frappanter zijn de druiven die voor een witte wijn worden gebruikt: die kunnen gewoon blauw zijn. Het sap van een druif is namelijk altijd witgeel. De schil geeft een rode wijn zijn rode kleur.

Smaken verschillen

De smaak van witte wijn wordt omschreven met een woordenpalet dat varieert van droog tot zoet. Een echt droge witte wijn bevat nagenoeg geen enkele restsuiker meer, waardoor een droge witte wijn minder zoet is dan andere wijnen. Zoete witte wijnen hebben wel het oorspronkelijke percentage restsuiker. Men wil nog wel eens denken dat een zoete witte wijn altijd een dessertwijn is, maar dat is niet zo. De creatieve kok kan met zoete witte wijn eindeloos variƫren. Een wijn die niet uitgesproken zoet, maar ook niet kurkdroog is, wordt halfdroog genoemd.