Sherry

Sherry is een Spaanse versterkte wijn, afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera, in het zuiden van Andalusië. Alleen wijn uit deze streek mag sherry genoemd worden. Er zijn verschillende typen sherry te koop, die allemaal hun eigen charmes hebben. Amontillado, Manzanilla, Oloroso en Pedro Ximénez zijn bekende soorten die goed verkocht worden. Als u op zoek bent naar een droge aromatische sherry met een heerlijk hazelnootsmaakje is Amontillado een goede keus. Een kruidige ziltachtige smaak vindt u in Manzanilla. Oloroso is een droge en volle sherry en onderscheidt zich door zijn zoete smaak. En de laatste, Pedro Ximénez, heeft een licht aroma van rozijnen en is bijna stroop. De alcoholpercentages van de sherry's liggen tussen de 15 en 22%.

Unieke smaak van sherry

De streek waar sherry geproduceerd wordt heeft een aantal kenmerken die sherry tot een unieke wijn maken. Ten eerste heerst er een microklimaat; veel regen in de lente en herfst en veel wind in de zomer. Ten tweede bevat de bodem veel kalk, wat de druiven een aparte smaak geeft. Bovendien houdt die bodem veel vocht vast, wat er voor zorgt dat de druiven in de zomer voldoende water hebben. En het laatste belangrijke kenmerk is dat het één van de weinig regio's ter wereld is waar de Palomino-druif groeit, die voor 80% van de sherry gebruikt wordt.