Sancerre

Het Loiredal is een bekende wijnstreek in Frankrijk en strekt zich uit van het Centre tot aan de wijngebieden van Nantes. Van de vele wijnsoorten in het Loiredal is Sancerre toch wel de belangrijkste appellation. Deze wijn draagt de naam van het dorp waarin die is gemaakt: Sancerre. De volledige wijngaarden beslaan bijna 2770 hectare en liggen verspreid over idyllische heuvels en hellingen. De bodem van het Loiredal is rondom Sancerre veruit het vruchtbaarst.

Sancerre smaakt

De wijn werd vroeger vooral geïnterpreteerd als een fruitige wijn met een onmiskenbaar friszure ondertoon, maar die visie is volgens deskundigen achterhaald. Welke woorden de smaak van een Sancerre dan wél eer aandoen, is onderwerp van discussie onder oenologen en wijnkenners. Deze smaakverschuiving is wellicht het gevolg van een andere rijpingsmethode. Vroeger werd de wijn voornamelijk in de fles gerijpt, maar vandaag de dag hanteert men een andere aanpak. Sancerre wordt gerijpt in zogenaamde barriques, houten vaten van ongeveer 280 liter, waardoor het hout zijn stempel drukt op de uiteindelijke smaak: die wordt door deze rijpingsmethode ‘mineraliger’. Sancerre is hoe dan ook een lekkere wijn, of de oenologen er de juiste woorden voor weten te vinden of niet.