Prosecco

Prosecco is een mousserende wijn afkomstig uit ItaliŽ. De vraag naar prosecco wordt steeds hoger, hij is niet alleen lekker, maar mensen worden zich steeds meer bewust worden van de goede prijs-kwaliteitverhouding van de wijn. Het is een feestelijk drankje, maar ook zeker geschikt voor een gezellig avondje thuis. De kenmerken van prosecco zijn fris, fruitig, jong en levendig. De prijs van prosecco varieert enorm, toch is deze over het algemeen een stuk voordeliger dan Champagne. Het alcoholpercentage van prosecco ligt vaak rond de 10 ŗ 11%.

Productie van prosecco

Prosecco wordt geproduceerd in het noordoosten van ItaliŽ, tussen de stadjes Conegliano en Valdobbiadene. De locatie is perfect, met de Dolomieten in het Noorden en de Adriatische zee niet ver naar het westen. Het is niet een plaatsje waarnaar prosecco is vernoemd, maar het is de proseccodruif. Er zijn ook andere plaatsen waar proseccodruiven worden verbouwd, maar de prosecco superiore (DOCG) kan alleen komen uit de plek tussen Conegliano en Valdobbiadene. Prosecco valt onder te verdelen in twee categorieŽn, prosecco spumante en frizzante. Prosecco spumante heeft een sterke bubbel, doordat de wijn minstens een maand de tijd krijgt voor de tweede vergisting. Het is de kunst om veel bubbeltjes te creŽren voor een verfijnd mondgevoel. Bij een tweede vergisting van minder dan een maand wordt het prosecco frizzante genoemd.