Chablis

Lambrusco: een wijn met een smaak die even goed in de mond ligt als de naam. Deze wijn wordt geproduceerd in twee provincies, Emilia-Romagna en Lombardije, die allebei in het noorden van ItaliŽ liggen. Over de naam is niet iedereen het even eens. Lambrusco wordt onder allerlei namen over de toonbank verkocht. Zo kan de wijn Lambrusco Grasparossa di Castelvetro heten, maar er bestaan tig andere namen, waaronder Lambrusco Marani, Lambrusco Montericco, Lambrusco Maestri, Lambrusco di Sorbara en Lambrusco Salamino. Welke naam een fles Lambrusco uiteindelijk draagt, hangt af van de druivenvariŽteit.

Afwisseling

Lambrusco is er in allerlei geuren en kleuren. Er is witte Lambrusco, rode Lambrusco en rosť-Lambrusco. De wijn is in alle kleuren behoorlijk zacht, dankzij de stopzetting van de gisting door middel van afkoeling en de filtratie voordat alle suikers zijn omgezet. Daardoor is het suikergehalte in deze wijn bovengemiddeld. Lambrusco wordt in hoge mate geŽxporteerd en heeft de plagerige bijnaam 'de Italiaanse Coca-Cola', mede doordat de wijn met name onder jongeren in zwang is. Dat neemt niet weg dat Lambrusco een smakelijke, zeer betaalbare optie is voor wie op zoek is naar een zachte, makkelijke wijn. Er bestaan overigens ook zeer dure Lambruscoís, maar die zijn in Nederland weinig verkrijgbaar.