Italiaanse wijnen

Italiaanse wijnen: er bestaan duizenden soorten, waardoor je al snel door de bomen het bos niet ziet. ItaliŽ was zelfs voor de uitbarsting van de Vesuvius al bezig met wijnbouw. Tegenwoordig is de wijnproductie van ItaliŽ behoorlijk hoog. Tussen 2005 en 2009 werd er bijna 47 miljoen hectoliter Italiaanse wijn en most geproduceerd, waarvan 55% wit en 45% rood. Dat is lang niet zo veel als vroeger. Tegenwoordig beslaan de wijngaarden van ItaliŽ zo'n 648.000 hectare, terwijl dat in 1980 nog dubbel zo veel was. De Italianen drinken minder, maar ze drinken wel betere wijn.

Taaie rakkers

De Italianen kennen drie grote vijanden wat wijn betreft: de druifluis, de hoge opbrengsten en de mondialisering van de smaak. Desondanks doet de Italiaanse wijnsector het uitstekend. ItaliŽ kan in ongeveer drie regio's worden verdeeld: het noorden, het midden en het zuiden. Wat ItaliŽ zo'n interessant wijnland maakt, is dat elk van die drie regio's een eigen klimaat en druivenrassen heeft. Daardoor smaakt een wijn uit het noorden van ItaliŽ heel anders dan een wijn uit het zuiden. Met Italiaanse wijnen kun je dus eindeloos variŽren, wat lang niet opgaat voor wijnen uit andere landen. Laat je dus lekker verrassen door de veelzijdigheid van Italiaanse wijnen. Proost! ťťn