Wijn: het productieproces

Wijn is zo oud als de weg naar Rome. Het productieproces lijkt op die van andere dranken. Na het plukken van de druiven worden ze geperst en worden de steeltjes verwijderd. Dit proces het kneuzen en zorgt er voor dat de smaakstoffen die vooral in de schil van de druif zitten vrijkomen. Het sap dat hier uit voortkomt het most. Bij rode wijn en rosé worden de steeltjes, schillen en pitten in de sap geweekt voor enkele uren tot een dag, waardoor meer zuren en tannine vrijkomt. Hoe langer dit proces duurt hoe donkerder de wijn. Hierna wordt de wijn één of enkele malen gegist. Tot slot wordt de wijn opgeslagen (in vaak eikenhoutenvaten) waar het wordt gerijpt. Dit laatste proces wordt de lagering genoemd, waarna de wijn klaar is om gedronken te worden.

Door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten wijn ontstaan, hoofdzakelijk op basis van het vergisten van sap van druiven. Er bestaan verschillende soorten wijn, die te onderscheiden zijn op basis van land van herkomst, type druif en daarmee de samenhangende smaak en geur van wijn. De eenvoudigste indeling is te maken op basis van de kleur van de druif: blauwe en witte druiven. Hier komen drie bekende groepen wijn uit voort: rode wijn, witte wijn en rosé wijn. Bij Deslijter.nl vindt u honderden wijnen uit verschillende streken en van eenvoudige wijnen tot bekroonde wijnen. Wijn kopen bij de Slijter.nl bezorgt u gegarandeert een goede deal. We hebben altijd wel een wijnaabieding met een mooie korting. Bestel wijn online en u krijgt het bovendien in de doos bezorgt aan de deur.

Rode Wijn

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur en smaak wordt meegegeven door de schil van de blauwe druif. Wanneer de restanten (steeltjes, pitten en schillen) weken in de most tot circa 24 uur krijgt het sap zijn rode kleur. Duurt dit proces wat korter, dan is de rode wijn wat paarser van kleur en wanneer het langer duurt wordt de wijn bijna bruin/oranje van kleur.

Een meerderheid van de rode wijnen worden ook wel "stille wijnen" genoemd. Deze rode wijn zijn volledig uitgegist en zo tot rust gekomen. Op deze manier wordt bijna alle suiker vergist. Deze rode wijnen worden gekenmerkt door een droge smaak. Wanneer de gebruikte blauwe druiven dermate veel suiker bevatten dat niet alle suikers zijn vergust tijdens de vergisting, kan de rode wijn wel een zoete smaak hebben,

Witte Wijn

Witte wijn wordt vaak gemaakt van witte druiven, maar lang niet altijd. Er kunnen ook blauwe druiven zijn gebruikt omdat slechts het druivensap wordt vergist dat geen kleurstoffen bevat. De witte wijn kan een blank of gelige kleur krijgen. Dit wordt bepaald door het type druif, maar hangt ook zeker af van de leeftijd van de wijn. Oudere wijnen worden gekenmerkt tot geel to bijna oranje kleur terwijl jongere witte wijnen, vrijwel blank of lichtgroen kunnen ogen.

Rosé Wijn

Rosé wijn wordt uitsluitend gemaakt van blauwe druiven en verschilt van rode wijn doordat de steeltjes, schillen en pitten slechts enkel uren in het most verblijven, waarna ze er worden uitgefilterd. Hierdoor ontstaat de lichtode, rozige en soms lichtoranje kleur van de rosé. Laat u zich niet foppen, er zijn niet geregistreerde wijnboeren die simpelweg witte en rode wijn mixen om tot rosé te komen. Dit gaat echter ten koste van de frisse fruitige smaak van de wijn. Uiteraard wordt er op toegezien dat een dergelijke bereidingswijze niet voorkomt bij de rosé wijnen bij Deslijter.nl.

Meer over drank

Hier vind u meer dranken en uitgebreide toelichting op termijn.