Lagavullin

Lagavulin heeft een prachtige ambergouden kleur. De drank ruikt naar een intense turfrook met jodium en zeewier en een rijke diepe zoetheid. Wanneer u een slok neemt vult de droge turf rook de mond met een zachte maar sterke zoetheid, gevolgd door zee en zout met een vleugje hout. De standaard Lagavalin single malt is een 16 jaar oude editie met een alcoholpercentage van 43%. Daarnaast verkopen ze ook regelmatig 12 jaar oude edities van Lagavulin, het alcoholgehalte van deze whisky bedraagt 63%. Minder goed verkrijgbaar en een stuk duurder zijn de 21 jaar, 25 jaar en 30 jaar oude edities. Deze verschijnen in gelimiteerde edities op de markt.

Productie van Lagavulin

De distilleerderij van Lagavulin is in 1816 opgericht door John Jonston en Archibald Campbell. De naam komt uit het Gaelic van “Laggan Mhouillin” en betekent: “Het ondiepe dal waar de molen staat”. Er zijn twee wash- en twee spiritstills, die de vorm van een peer hebben en op stoom worden gestookt. Voor de bereiding van de malt wordt gebruikt gemakt van het water uit een meertje Loch Sholum. Het regenwater uit de bergen stroomt over de turf- en heidegronden in het meertje en wordt via een pijpleiding gevoerd naar de distilleerderij. De productie van Lagavulin stijgt nog ieder jaar en wat niet als single malt verkocht wordt, wordt gebruikt voor de blend van de ‘White Horse Whisky’.