Whisky

Whisky behoort bij de meest gedronken dranken ter wereld en de verschillende soorten en merken zorgen voor een bijzonder breed en diep assortiment. De smaak van een whisky wordt door vele aspecten bepaald; grondstoffen, vaten, destillatieproces en het land/regio van herkomst. Wilt u whiksey kopen, dan zijn er grofweg er 4 verschillende smaken waarop whisky kan worden onderscheiden:

  • Milde en zacht
  • Medium en granig
  • Vol en rijk
  • Krachtig en rokerig

Soorten Whisky

Hoewel er honderden merken en smaken whisky bestaan is er een grofweg een tweedeling te maken in 2 verschillende soorten op basis van de productiewijze: blended whisky en single malt whisky.

Blended whisky

In vergelijking met single malt whisky zijn blended whiksy vaak een zachtere en meer consistente smaak. De blended whisky vormen een (goedkoop) alternatief voor single malt whisky en bestaan uit een combinatie van grain whisky en malt whisky. Bekende blended whisky's zijn onder andere Johnnie Walker, Jack Daniels, The Famous Grouse, J&B en Teacher's.

Singel malt whisky

Single malt whisky's worden gezien als whiksy's van betere kwaliteit, uitsluitend vervaardigd uit gemoute gerst. Single malt whisky komt slechts van 1 distilleerderij en hebben een uitgesproken, pure smaak. Met name de regio van de distilleerderij bepalen het karakter en de smaak van de whisky. De meeste bekende zijn:

  • Campbeltown
  • Highland
  • Islands
  • Islay
  • Lowland
  • Speyside

Bourbon Whisky

Boourbon whiskey is een Amerikaanse whikseysoort uit Kentucky. De naam van de whiskey is gelijknamig als de streek waar het vandaan komt. Ook de Amerikaanse schrijfwijze van whiksey wordt er gehanteerd om de Bourbon whiskey aan te duiden. Deze soort bestaat uit een meerderheid mais of rogge en is 2 keer gedestilleerd. De rijping van Bourbon whiskey duurt tenminste 24 maanden in eikenhouten vaten die van binnen licht getoast zijn. De meest voorkomende Bourbon whiskey's zijn Jim Beam en Four Roses.

Canadian Whisky

Canadian whisky's zijn blend bestaande uit andere whisky's. Bovendien wordt er tot maximaal 9% andere drank toegevoegd, of dit nu cognac of wodka is. Er bestaan verder geen duidelijke rofficië richtlijnen voor Canadian whisky. De traditie is wel dat er veel gebruikt gemaakt wordt van whisky op basis van rogge, ook wel rye whisky genoemd. Canadian whiskey staat onder whisky liefhebbers niet hoog aangeschreven, maar is ideaal voor de beginnende whiskyproever of in de mix.

Irish Whiskey

Irish whiskey of Ierse whiskey hanteert ook de schrijfwijze van whisk-e-y met een "e" ertussen. Ierse whiskey bestaat voor drievijfde tot viervijfde uit gestookte ongemoute gerst en het overige gedeelte (in tegenstelling tot Schotse whisky dat volledige uit gestookte gemouten gerst bestaat) uit gestookte gemouten gerst. Hierdoor wordt Ierse whiskey wel 3 keer gedestilleerd in plaats van 2 keer. Tot slot wordt het graan door op steenkool brandende ovens gedroogd. De smaak is daardoor minder rokerig dan Schotse whisky. bekende merken zijn Tullamore Dew, Bushmills en Jameson.

Schotse whisky

Scottish whisky of Scottish whisky wordt volledig gebaseerd op gestookte gemouten gerst. Schotse whiskey wordt twee keer gedestilleerd en het graan wordt gedroogd op ovens die branden op basis van turf. Dit zorgt grotendeels voor de turferige en rokerige smaak aan de Schotse whisky.

Japanse Whisky

Japanse whisky's zijn de laatste jaren bij een groter publiek bekend geworden. Japanse whisky laat zich het beste vergelijken met Schotse whisky, die ook vaak een rokerige smaak hebben. In tegenstelling tot de Schotten maken de Japanners voor hun blended whiksy's enkel gebruik van whisky's die men zelf heeft gedestilleerd.

Whisky korting

De Slijter.nl beschikt over één van de meest uitgebreide assortimenten whisky online. Whisky kopen kan er in verschillende prijscategoriën , maar bij Deslijter.nl vindt u altijd een scherpe aanbieding met korting. Whiskey online bestellen bij Deslijter.nl brengt bovendien de whisky bij u thuis, zonder dat u de deur uit hoeft.